Domeniul web design-ului este într-adevăr unul în continuă evoluție și dezvoltare, iar în fiecare an apar noi trenduri care urmăresc îmbunătățirea experienței utilizatorilor și adaptarea la noile tehnologii disponibile.
În anul 2023, se așteaptă ca aceste trenduri să se concentreze pe designul adaptiv, experiența utilizatorului, designul minimal, designul 3D, animație, precum și utilizarea tehnologiilor de realitate virtuală și augmentată. Aceste tendințe vor avea un impact semnificativ asupra mediului online și vor influența modul în care site-urile web sunt proiectate și dezvoltate.

Web Design

Web designul are ca scop îmbunătățirea experienței utilizatorului pe un site și prezentarea acestuia într-un mod atractiv. Un site trebuie să transmită valorile și brandul companiei, prin intermediul caracteristicilor precum paleta de culori, animațiile sau fontul utilizat pentru text.

La începuturile sale, designul de site era haotic, deoarece nu exista experiență în acest domeniu, iar proprietarii de branduri nu știau cum să aleagă un aspect potrivit care să afecteze pozitiv experiența utilizatorului.

În timp, s-au analizat mai multe aspecte, precum modul în care culorile influențează percepția și afinitatea utilizatorilor față de brand. Au fost dezvoltate și tehnici de transmitere a emoțiilor prin cuvinte și imagini.

În prezent, web designul este profund implicat în schimbările sociale, promovându-se un design adaptat nevoilor societății. În situații de conflict, cum ar fi cel dintre Ucraina și Rusia, designul web poate influența modul în care site-urile sunt percepute de utilizatori.

Același principiu se aplică și pandemiei de coronavirus sau unor cauze caritabile cunoscute la nivel internațional, precum sprijinirea copiilor săraci din Africa.
În continuare, îți vom prezenta patru dintre cele mai importante tendințe în web design pentru anul 2023.

Design Grafic:

În 2023, accentul este pus pe îmbunătățirea experienței utilizatorului pe site-urile brandurilor. Utilizatorii vor avea parte de o experiență inovativă care îi va ajuta să cunoască intențiile brandului, planurile și să se simtă integrat în comunitatea din jurul afacerii.  În ceea ce privește culorile, alegerea acestora se va face pe baza sentimentelor asociate fiecărei culori. Culorile vii și saturate, precum albastru, verde și portocaliu, vor fi cele mai populare, deoarece transmit siguranță, încredere și optimism.

În plus, culorile neutre, precum negru și alb, transmite eleganță și simplitate, în timp ce culorile maro și bej transmit caldură și naturalețe. Este important de menționat că tendințele de culoare variază în funcție de industrie și publicul țintă.

În general, tendințele de culoare în web design se concentrează pe crearea unei ambianțe vizuale atractive și memorabile, care să sprijine și să accentueze mesajul și scopul site-ului. Pentru a apropia utilizatorul de brand, valorile brandului dictează culorile folosite pe site. În contextul pandemiei COVID-19, utilizatorii caută elemente care să-i ajute să se relaxeze, astfel că texturile fine, moi sau pufoase, combinate cu nuanțe plăcute ochiului, calde, vor fi preferate.

Realizare Site Web

User Experience

Realizarea unui site web este influențată de experiența utilizatorului. În web designul anului 2023, accentul este pus pe rapiditate și eficiență. Utilizatorii petrec din ce în ce mai puțin timp pe un site, motiv pentru care dezvoltatorii web se concentrează pe îmbunătățirea comenzilor din site, astfel încât utilizatorul să poată interacționa cu site-ul într-un singur clic.

În trecut, accentul era pus pe tehnologie și estetică, dar acum se pune accent pe eficiență. O estetică simplă ajută utilizatorii să se concentreze asupra produselor și serviciilor vândute.

În 2023, există câteva trenduri care urmează să ajungă la apogeu și care au rolul de a crea o conexiune emoțională între utilizator și brand. Un exemplu este „scrollytellingul”, care combină storytellingul cu acțiunea de scroll, una dintre cele mai comune acțiuni de pe site-uri. Acest trend implică construirea unei povești pe site, în care utilizatorul este inclus prin intermediul casetelor de text și animațiilor. Astfel, utilizatorul devine mai implicat în poveste pe măsură ce derulează mai departe, dând impresia că accesează un nou site web de fiecare dată când apare o nouă secțiune de layout.

Un alt trend este „neumorfismul”, care simplifică experiența utilizatorului prin plasarea elementelor site-ului, cum ar fi butoanele, în fundal. Nu se mai folosesc butoane incadrate sau cu umbre, ci mai degrabă efecte precum gradientul sau blurul.

Web Design România

Animațiile

Serviciile de web design din România sunt în trend și căutate, iar dacă vrei să ai parte de o experiență inovatoare și unică, este recomandat să apelezi la o agenție care să ofere servicii complete. 

În prezent, trendul este dat de haosul controlat și colorat, iar simetria este considerată depășită. Animatiile sunt un aspect important în web design, deoarece oferă dinamism și atrag atenția utilizatorului, ajutându-l să exploreze și să descopere povestea din spatele site-ului.

Un tip de animație simplă și eficientă este animația 3D, care este potrivită pentru branduri care vând produse concrete, cum ar fi mobilierul sau încălțămintea. Aceasta permite utilizatorilor să vizualizeze produsele într-un spațiu geometric și să le analizeze din mai multe unghiuri, ajutându-i să ia decizii de achiziționare mai rapid și mai ușor.

O altă animație populară este Parallax, care creează o iluzie optică inovatoare și prinde bine la publicul obișnuit. Aceasta constă în apropierea obiectelor din vecinătate mai rapid decât cele din depărtare, asemănătoare cu iluzia optică pe care o putem întâlni atunci când ne deplasăm cu viteză cu mașina.

Fonturi

În ceea ce privește fonturile, preferințele au suferit schimbări radicale.

În trecut, se considera că fonturile cu serife abundente, sofisticate și elegante erau la modă, în timp ce acum se apreciază simplitatea. Fonturile fără serife, cu un aspect mai robotic, cum ar fi Helvetica sau Bodoni, sunt cele mai preferate. Acestea transmit o imagine de seriozitate și stabilitate, motiv pentru care sunt folosite de companii de renume din domeniul automobilelor și electrocasnicelor. Există, totuși, câteva fonturi mai extravagante care au rezistat trecerii timpului, cum ar fi Portrait sau Georgia, și care încă inspiră eleganță.

Indiferent de fontul pe care îl alegi pentru site-ul tău, este esențial să sublinieze cele mai importante elemente ale brandului tău și să se potrivească perfect cu publicul tău țintă. În plus, un font potrivit îi ajută pe utilizatori să se orienteze în site și să găsească cu ușurință serviciile sau informațiile de care au nevoie.

 

Dacă ți-a fost de ajutor articolul nostru, atunci te invităm să ne urmărești în continuare.

Consultanță marketing

Ai nevoie de o auditare a activităților tale de promovare sau de direcții strategice?

Servicii

Îndrăznește să fi unic pe piață!