În crearea unei afaceri de comerț electronic, înțelegerea persoanei căreia îi direcționezi eforturile de marketing constituie un element esențial pentru atingerea succesului. 

Generația Z reprezintă o parte importantă a forței de muncă din prezent, deținând totodată o influență considerabilă în piața de consum. Acest grup demografic tânăr se caracterizează prin apartenența la Generația Z și prin puterea lor de cumpărare însemnată. Un aspect distinctiv îl constituie familiaritatea lor profundă cu mediul online și nivelul crescut de încredere în achizițiile făcute pe internet.

Portretul Generației Z

Cunoscută și sub numele de Gen Z sau Zoomeri, Generația Z cuprinde indivizi născuți între anii 1997 și 2012, o perioadă în care internetul și dispozitivele mobile au fost o prezență semnificativă în dezvoltarea lor. Această generație a crescut cu acces neîntrerupt la internet și cu tehnologia mobilă, într-un mod fără precedent în istorie. Contrar oricărei alte generații, conceptele de internet dial-up, casete VHS sau viața pre-digitală le sunt complet străine.

O parte din avantajele pe care le-au avut provin din faptul că au avut frați sau surori mai mari și părinți care le-au pus la dispoziție smartphone-uri și tablete încă de la o vârstă fragedă. Conform rezultatelor sondajului „The Modern Mobile Gamer: Gen Z Edition” realizat de ironSource în 2022, s-a constatat că 61% dintre membrii Generației Z din Statele Unite au primit primul smartphone în intervalul de vârstă 11-17 ani, iar 22% dintre aceștia l-au avut înainte de a împlini 10 ani. Situația este similară și în Germania, unde conform datelor Statista, în anul 2021, 94% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 13 ani erau deja posesori de smartphone-uri.

Interacțiunea Generației Z cu Rețelele de Socializare

Generația Z a dezvoltat o relație distinctă cu mediul online, inclusiv cu rețelele de socializare, așa cum reflectă următoarele statistici relevante:

  • Aproximativ 55% din conținutul de divertisment, cum ar fi filmele sau serialele, este consumat zilnic prin streaming în Europa (Statista, 2022).
  • Un procent de 40% dintre membrii Generației Z din Europa se implică în jocuri online în fiecare zi (Statista, 2022).
  • La nivel global, se estimează că se petrec aproape 24 de ore pe lună pe platforma TikTok (Hootsuite, 2022).
  • În SUA, doar 2% dintre această generație utilizează platforma Facebook, în contrast cu alte platforme (Pew Research, 2022).
  • Aproximativ 40% dintre cei din Generația Z optează să folosească platforme precum Instagram sau TikTok în detrimentul Google Search sau Google Maps (PetaPixel, 2022).
  • O mare parte, adică 65%, dintre aceștia urmăresc mărci de modă prin intermediul rețelelor de socializare (Ad Tech Daily, 2021).

Generația Z și Experiența Cumpărăturilor Online

Urmărind exemplul milenialilor, membrii Generației Z sunt decisivi în alegerea lor atunci când explorează cumpărăturile online. Odată cu intrarea lor pe piața muncii, puterea lor de cumpărare începe să crească, iar atitudinea lor față de mărci joacă un rol semnificativ în modul în care își gestionează banii.

Generația Z constituie 40% din consumatorii globali

Această generație a reprezentat 40% din consumatorii globali în anul 2020, potrivit studiilor McKinsey. Aceeași sursă a subliniat că puterea de cumpărare a Generației Z se ridică la 150 de miliarde de dolari, apropiindu-se astfel de cifra de 200 de miliarde de dolari a Milenialilor. Se preconizează că până în 2025, 85% dintre cumpărătorii din SUA vor aparține Generației Z, adică aproximativ 55,6 milioane de indivizi (Intelligence Insider).

85% sunt economiști

Conform unui studiu al Gen Z Planet din 2022, o majoritate semnificativă a Generației Z și-au pus banii deoparte, economisind chiar până la jumătate din suma pe care au primit-o. Mai interesant este faptul că 26% dintre aceștia investesc acești bani pe piața de valori.

2 din 3 ar boicota o marcă

Un raport din 2021 al 5WPR privind comportamentul consumatorilor a relevat că Generația Z ia în considerare etica și orientarea politică a unei mărci înainte de a efectua o achiziție. Mai mult, 51% dintre aceștia au menționat că doresc să cumpere de la mărci care împărtășesc aceleași convingeri cu ei. Tot în același context, studiul McKinsey a constatat că 2 din 3 membri ai Generației Z ar fi dispuși să boicoteze sau să renunțe la o marcă din cauza opiniei lor.

68% fac cumpărături online de pe telefoanele mobile de 1-4 ori pe săptămână

Circa 68% dintre Zoomeri efectuează cumpărături online de pe smartphone-ul lor de 1-4 ori pe săptămână, conform datelor furnizate în „The Modern Mobile Gamer: Gen Z Edition” de ironSource în 2022. În plus, serviciile de livrare a mâncării sunt foarte populare în rândul acestei generații, aproximativ 60% dintre ei beneficiind în mod frecvent de aceste servicii. În general, 57% dintre respondenți au menționat că fac regulat achiziții online de articole de retail prin intermediul telefonului mobil.

Cumpărături Impulsive în Rândul Generației Z

Deși sunt conștienți de importanța economisirii, membrii Generației Z sunt adesea predispuși la cumpărături impulsive. Conform Raportului 5WPR, până la 77% dintre aceștia cumpără „întotdeauna sau uneori” pe impuls, la prima vedere. Această abordare se compară cu procentul de 80% dintre mileniali care adoptă aceeași atitudine.

Concluzie Succintă

Generația Z deține o poziție distinctă în peisajul achizițiilor online, ceea ce impune ca cei implicați în activități de tip dropshipping să se pregătească corespunzător în abordarea acestui public în strategiile lor de marketing. Acompanierea tendințelor actuale, valorizarea incluziunii și a sustenabilității sunt elemente vitale pe care Zoomerii le iau în considerare atunci când efectuează cumpărături.

Dacă ți-a fost de ajutor articolul nostru, atunci te invităm să ne urmărești în continuare.

Consultanță marketing

Ai nevoie de o auditare a activităților tale de promovare sau de direcții strategice?

Servicii

Îndrăznește să fi unic pe piață!