Obligația afișării celor 2 bannere ANPC SOL și ANPC SAL a intrat în vigoare în 18.08.2022 și deși nu a fost mediatizată și nu au fost trimise informări către toți comercianții, trebuie luată în serios.

În blog-ul de astăzi vom explica pe înțelesul tuturor, ceea ce nu se poate înțelege ușor din ordinul dat de ANPC și vom încerca să transmitem ceea ce credem noi că s-au gândit cei care au scris acest ordin. Rămân și anumite aspecte la care nu avem răspuns, care în mod sigur sunt erori de procedura din partea ANPC și pe care sperăm să le pună la punct.

Așadar, din ordinul 449/2022 extragem paragrafele ce se referă la magazinele online

Art.2

(1) Comercianții care administrează site-uri de vânzări, preluare comenzi online sau publicitate la produse și servicii, la servicii turistice sau bilete de avion, inclusiv e-commerce – comerț electronic, sunt obligați să afișeze pe prima pagină a site-ului – home page, pe bara de meniu a paginii, pictogramele prevăzute în anexa 2 care face parte integrantă din prezentul ordin.

Paragraful (1) începe cu o enumerație a câtorva servicii, însă nu înțelegem dacă ordinul se limitează la acestea sau dacă sunt doar niște exemple. Pare totuși evidentă intenția ca toate site-urile care fac comerț cu persoane fizice să se supună acestor reguli. 

Analizând legislația Europeană, aflăm de asemenea că aceste prevederi ar trebui aplicate tuturor site-urilor web care fac comerț online cu persoane fizice.

Mai înțelegem și că pictogramele trebuie afișate în pagina de bază a site-ului, pe bara de meniu, ori acest lucru este imposibil din punct de vedere tehnic, așa cum vom detalia mai jos la analiza bannerelor. Din acest motiv se pare că majoritatea comercianților au ales să le pună în subsolul site-ului, acolo unde deja există alte secțiuni obligatorii de termeni și condiții, gdpr, anpc etc.

(2) Pictogramele prevăzute în anexa 1 vor avea dimensiunea de 250 (L) x 50 (H) pixeli și vor avea asociat câte un link cu referinta externă către secțiunea SAL din cadrul paginii oficiale a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor — https://anpc.ro/ce-este-sal/, respectiv catre Platforma SOL a Comisiei Europene – ec.europa.eu/consumers/oar.

În meniul principal, majoritatea site-urilor au lățimea pentru bara de meniu a paginii cuprinsa între 30 pixeli și 100 pixeli. 

Cele 2 noi bannere ANPC, conform instrucțiunilor, dacă s-ar afișa unul sub altul (cu tot cu spațiul aferent) ar ocupa o înălțime de 120 pixeli. Este practic imposibilă afișarea în bara de meniu principal, asta presupunând că mai există spațiu suficient în acea zona de site.

Dacă bannerele s-ar afișa unul lângă altul, ar ocupa un spațiu de minim 550 px (cu tot cu spațiul dintre ele), ori acest lucru ar însemna să renunțăm la meniul principal și la butoanele acestuia

(3) Placheta prevazută la 1 și pictogramele prevăzute la alin, (1) și (2) vor fi descărcate gratuit de pe site-ul oficial al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, prin accesarea link-ului: https://anpc.ro/ce-este-sal/, La accesarea link-ului de mai sus nu găsim pictogramele la care se face referire. Găsim totuși pictogram SAL în meniul principal, destul de ascunsă, însă niciuna în formatul corect 250%50 px cu fundal transparent. 

Până la clarificarea aspectelor neclare de mai sus, am decis ca pentru clienții agenției noastre să afișăm cele 2 bannere în subsolul site-ului, în zona în care se găsesc și celelalte link-uri informative

Puteți descărca bannerele cu fundal transparent, de aici:

Dacă ți-a fost de folos articolul nostru, atunci te invităm să ne urmărești în continuare.

Consultanță marketing

Ai nevoie de o auditare a activităților tale de promovare sau de direcții strategice?

Servicii

Îndrăznește să fi unic pe piață!